Hur hanterar du din tid?!

Har under senaste tiden blivit intresserad av ”Time Mangagement”, ”to-dos” och allt där omkring. Allt för att kunna göra det bästa av de 24 timmarna man får, varje dag. Det är ju faktiskt, att förlite tid har vi inte. Vi är bara sjukligt dåliga på att vara effektiv med våran tid. Hur använder du din tid?

Jag har och jobbar på att bli bättre på att inte prokastinera, för det är ju våra största tidstjuv. Vi, det vill säga männskligheten är ju lat av oss. Men alla har ju lika många timmar varje dag, vi väljer ju vad vi vill göra med dom. Men det låter kanske lätt, gör si, gör så = du blir så här. Nej inte alls, föra vissa är förändrig lätt för andra inte alls, men alla kan i grunden bli det dom drömmer om bara man vill. För att bli tidseffektiv måste man sätta mål, både långsiktiga och kortsiktigtamål. Utan mål kommer man bara famla runt och mest troligt falla tillbaka till sina gamla vanliga beteenden. Jag tänker ta upp hur jag jobbar nu och hur jag har lagt upp det. Tänk också på att jag har varit riktigt dålig vad det beträffar planering och allt där i kring. Men tack vare min kära fru, har jag lärt mig värdet och nyttan med att vara strukturerad. Men tänk också på, att bara för att man har haft en period där man antecknat och planerat allt. Kommer man garanterat in i en tid där något annat har mer plats och energi av dig. Bli inte nedslagen och försök kämpa dig tillbaka. Plocka upp pennan och börja igen. Övertänk inte allt, det enda som måste vara genomtänkt är dina mål!

Jag har i tidigare och nu sedan jag började mitt nya jobb testat olika appar och ideer kring hur jag skall hålla koll på saker och ting. Har kommit fram till att papper och penna är det uteslutande bästa sättet. Därför tror jag på en fysisk kalender i kombination med att köra en digital(för de tillfällen man inte har med sig kalendern). Viktigt här är att man synkar dessa två efter varje tillfälle, annars kommer överraskningarna som en bomb. Jag gjorde på det viset att jag beställde en kalender från Personligalmanacka.se. Stylade och gjorde den som jag vill ha den(uppdaterar här så fort jag fått hem den). Men i varje uppslag har jag veckans dagar till vänster och möjlighet för anteckningar till höger. Nedanför har jag förberett för förskoletider och veckans to-do. Allt för att kunna maximera veckans tid genom anteckningar som följer vid samtal med folk. Jag har även maxat de sidor utanför veckorna i kalendern med möjlighet för anteckningar. Allt för att kunna köra fullt ut där man behöver kladda något viktigt. För att kunna hantera saker och ting måste de stå skrivet något stans. Kommer du på en ide, eller en to-do, kladda ner den någonstans(där du kommer ihåg så klart, förslagsvis i en kalender). För vi lever i sådan tid att vi får intryck från höger och vänster. Du kommer aldrig komma ihåg det sen, även om du tror det. En annan fördel med att ha en fysisk kalender är att du kan skriva ner dina mål på första sidan = du blir påminnd varje dag, när du öppnar din kalender om dessa mål!(bara en idé)

För att sedan kunna få kontroll över de saker som sker förutom inplanerade som har datum och tid. SKRIV TO-DO varje dag, på ett fysisk papper, skulle säga i början less is more. Inte av antalet saker du har att göra, utan att kategorisera inte och börja lägga tid på det, lägg tid på att få ner det du behöver göra varje dag. Detta kan man helst påbörja kvällen innan, är man redo nästa dag att ta tag i sin to-do. Har du någon aktivitet som du skjuter på och är jobbig? Lägg 100% i 15 minuter på den aktiviteten. Kommer du inte vidare, lägg den åt sidan till senare eller en annan dag(om den inte måste göras omgående). Gör om samma procedur då, men mest troligt kommer du att kunna färdigställa aktiviteten vid första tillfället. Men endast om du ger den 100%, lägg bort telefon och annat som kan störa.

NU kanske det låter som jag är värsta experten, tvärtom, har bara läst om det och blandat upp med de erfarenheter jag har av det. När jag började jobba fulltid på kontor runt 2010, var jag duktig på to-do över allt jag skulle göra, vad som skulle göras och när de borde vara klara. Men med tiden har jag tappat det och blivit riktigt jävla dålig på det. Men du kan alltid bli bättre, göra om. För det är det som är det otroliga med att leva, du kan alltid göra saker bättre. Men tänk också på att lägga tid på det du kan påverka vi förändrig = dig själv.

Hanterar du din tid?!

Min kalender(framsidan)
nilsknutas Skrivet av:

Bli först att skriva en kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.